Scarlet Edge

Terhi Ketolainen
SCARLET EDGE
18.8.–12.9.2021 :: ti–su klo 11–18
Galleria WW, Walleniuksen Wapriikki, Juupajoki

Näyttelystä:

Tavoittelen työskentelyssäni alitajunnasta kumpuavaa synteesiä muistamisesta, tuntemattoman kohtaamisesta sekä kaipuusta johonkin, mitä ei koskaan ollut eikä ehkä koskaan tule. Tätä ulottuvuuksien ja ulottumattomuuksien tematiikkaa jatkan tässäkin näyttelyssä. Näyttelyn nimi juontaa tämänhetkisestä lähes pakonomaisesta innostani helakanpunaiseen väriin. Väri lymyää reunoissa ja tarttuu aavistuksina pintoihin. En oikein tiedä miksi, mutta olen ottamassa selvää.

Töissäni päädyn usein kuvaamaan jonkinlaista myyttistä tulevaisuutta, joka ammentaa vahvasti menneestä. Niissä kadotetaan, eksytään, etsitään ja liikutaan tuntemattomassa maastossa, pönötetään hajamielisesti muotokuvassa, hämmennytään uuden edessä. Töitteni innoittajina ammennan historiallisista muoto- ja eläintieteellisistä kuvista, kuulentojen kuvastosta ja muista ääriolosuhteista, uutisista ilmastonmuutoksen etenemisestä ym. Korona-ajan sisäänpäinkääntyneisyys on vaikuttanut työskentelyyni mm. niin, että olen innostunut ympäriltäni löytyvistä jokapäiväisistä esineistä ja asetelmista, joista uudesti katsomalla voi löytää kaikenlaista hyvää outoutta ja jotka toisaalta ankkuroivat työni tähän hetkeen. Minua kiinnostaa alati tapahtuvan muutoksen ja hetkellisyyden dynamiikka.

Tyylillisesti annan itselleni vapauden kokeilla eri asioita ja olla epäyhdenmukainen. Tunnistan kuitenkin sarjallisessa työskentelyssä itselleni vahvan kehityssuunnan. Taikelta saadun apurahan turvin olenkin kesällä 2021 voinut keskittyä sarjalliseen ilmaisun kehittämiseen, mikä vahvasti orastaa myös näyttelyn uusissa töissä.

Terhi Ketolainen valmistui kuvataiteilijaksi Taidekoulu MAAsta vuonna 2016. Viimeisen 10 vuoden aikana hänen töitään on ollut esillä 8 yksityisnäyttelyssä ja 15 yhteis- ja ryhmänäyttelyssä sekä videokatselmuksissa. Hän keskittyy työskentelyssään maalaamiseen, mutta kiinnostuksen kohteet vievät välillä muidenkin tekniikoiden pariin. Hän pyrkii työskentelyssään ammentamaan myös arkeologin ja tiedetoimittajan taustastaan taiteensa sisältöihin ja ilmaisuun. Ketolainen on Helsingin Taiteilijaseuran jäsen ja Taidemaalariliiton kokelasjäsen. Taiteilijan työskentelyä vuonna 2021 on tukenut Taiteen edistämiskeskus.